Yuran Pendaftaran Tabika Perpaduan

No Comments

Yuran Pendaftaran Tabika Perpaduan Taman Ixora, Kapit, Sarawak 2016


Tahun 2016 ini merupakan tahun yang mencabar dari segi kewangan Malaysia. Namun bulan Januari merupakan bulan yang sangat membebankan para ibu bapa terutamanya yang melibatkan anak yang bersekolah ramai. Dibawah ialah resit pembayaran yuran di Tabika Perpaduan Taman Ixora, Kapit yang berjumlah RM 246.20.

berapa yuran pendaftaran tadika perpaduan kapit 2016

berapa yuran pendaftaran tadika perpaduan kapit 2016


Ada seorang ibu kepada anak yang menyekolahkan anaknya di Tabika Perpaduan Taman Ixora, Kapit, Sarawak terpaksa membayar yuran pendaftaran anak secara ansuran kerana terpaksa mengeluarkan belanja yang lebih untuk membayar yuran anak dia yang masuk darjah 1 dan darjah 3.

Duit bantuan kerajaan sebanyak RM 100 seperti yang dijanjikan kerajaan untuk mengurangkan beban yuran pendaftaran itu nanti akan digunakan sepenuhnya untuk menjelaskan yuran anak beliau yang mendaftar masuk ke tabika 1 di Tabika Perpaduan Taman Ixora, Kapit.


Udara Tabika Perpaduan Taman Ixora, Kapit yang berbau busuk.


Persekitaran Tabika Perpaduan Taman Ixora, Kapit ini amat busuk. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana cikgu dan murid-murid belajar dikelilingi oleh bau sampah sarap yang sangat teruk begini. Sepatutnya tong sampah yang besar tersebut diletakkan berjauhan dengan Tabika Perpaduan Taman Ixora tersebut bukan bersebelahan. 

Tong sampah ini saya rasa memang dah 2 hingga 3 tahun diletakkan disitu dan apa yang menyedihkan kenapa cikgu Tabika Perpaduan Taman Ixora, Kapit disitu tidak melaporkan kepada Majlis Daerah kapit atau Pihak Berkuasa Tempatan atau juga sesiapa sahaja yang yang berkaitan.

Cuba anda lihat dan bayangkan jarak tong sampah besar dengan tabika tersebut.

tabika perpaduan taman ixora kapit sarawak

tabika perpaduan taman ixora kapit sarawak

tabika perpaduan taman ixora kapit sarawak

tabika perpaduan taman ixora kapit sarawak

tabika perpaduan taman ixora kapit sarawak

Kami sebagai ibu bapa amat berharap dan memohon agar pihak berkuasa seperti PBT atau Kementerian yang bertanggungjawab dapat menyelesaikan masalah ini dengan cepat kerana persekitaran yang amat busuk sangat kurang menyenangkan apatah lagi murid-murid dan cikgu di tabika berkenaan terpaksa menghidu bau busuk dari tong sampah berdekatan saban hari.

Jika anda prihatin terhadap perkara ini sila TWEET dan SHARE menggunakan butang dibawah.

Saya akan cuba panjangkan masalah ini kepada pihak berkaitan sehingga tong sampah tersebut dapat dialihkan.

Masalah ini telah saya panjangkan kepada Biro Pengaduan Awam dan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional. 

Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments