USD 15 Billion Menjadikan Taib Orang Terkaya Di Malaysia

No Comments

Kekayaan Taib Mahmud

Dianggarkan Melebihi USD 15 Billion Menjadikan Taib Orang Terkaya Di Malaysia
Taib Mahmud, bekas Ketua Menteri Sarwak  - Sumber gambar thestar

Dianggarkan Melebihi USD 15 Billion Menjadikan Taib Orang Terkaya Di Malaysia

Melebihi USD 15 Billion Menjadikan Taib Orang Terkaya Di Malaysia (lima tahun lepas). Taib Mahmud atau nama gelaran dalam politik Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib bin Mahmud lahir pada 21 May 1936 yang banyak mendapat kekayaan hasil daripada kayu berharga serta bermutu tinggi mengikut fakta yang didedahkan oleh Sarawak Report. Beliau juga adalah orang yang mengawal semua hak milik tanah bagi sesuatu kawasan lebih kurang saiz England. Jawatan yang disalahgunakan untuk membolot kekayaan.

Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud. Beliau juga merupakan 'pintu' bagi semua kontrak negeri dan persekutuan yang diedarkan di Sarawak dan beliau telah menswastakan kebanyakan industri utama ke dalam syarikat-syarikat keluarganya sendiri. Audit yang telah dijalankan oleh NGO Switzerland Bruno Manser Fund (BMF) terhadap keluarga Taib Mahmud itu menganggarkan kekayaannya mereka mengejutkan iaitu USD15 bilion (RM46 bilion) pada tahun lepas.

Ia menjadikan dia seorang lelaki terkaya di Malaysia, dengan aset yang secara tidak sah berbanding dengan 'raja gula' Robert Kuok, yang mengetuai Forbes Rich List untuk Malaysia dengan hanya USD12 bilion. BMF, yang berkempen mengenai isu-isu alam sekitar dan pribumi di Sarawak menjelaskan bahawa ini adalah anggaran konservatif kekayaan Ketua Menteri yang diperolehi melalui 30 tahun dari segala rampasan yang sistematik dan membolot kekayaan Sarawak dan sumber asli. Audit yang menjadi sebahagian daripada sebuah laporan berjudul "The Taib Timber Mafia" menceritakan fakta dan angka mengenai orang yang terdedahdanterancam terhadap politik Sarawak,

Pertubuhan alam sekitar telah membuat bantahan terhadap mana-mana perjanjian perkayuan dengan Malaysia sehingga amalan pembalakan rasuah dan tidak terkawal terhadap Sarawak dan Sabah. Laporan itu juga menggambarkan Taib sebagai "The Godfather" terhadap sesuatu perniagaan empayar keluarga dengan aset haram yang melebihi USD20billion.
 
Melebihi USD 15 Billion Menjadikan Taib Orang Terkaya Di Malaysia
Gambar Keluarga Taib Mahmud - Sumber gambar Sarawak Report
Badan amal mengisytiharkan audit telah disusun selepas analisis yang komprehensif dan mendapati ianya boleh dikatakan berkaitan dengan Taib dan aset perniagaan keluarganya, rampasan tanah, konsesi dan kontrak. Sama sekali, aset 20 ahli keluarga Ketua Menteri dianalisis berjumlah anggaran kekayaan yang jika digabungan mencecah USD21 billion. 
 
Jika golongan majoriti kaum atau pemilik tanah di Sarawak dan Sabah masih tidak faham akan kepimpinan bekas Ketua Meneteri ini serta kaloni-kaloni dari Sarawak, Sabah dan Malaya habislah tanah dijual atas nama 'pembangunan'. Justeru, bersatulah wahai anak Sarawak dan Sabah bersama-sama menolak kepimpinan Barisan Nasional.

Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments