Dayak NGO menggesa Dewan Peguam Negara untuk menyiasat Penghakiman Bill Kayong

No Comments

Dayak NGO menggesa Dewan Peguam Negara untuk menyiasat Penghakiman Bill Kayong yang didakwa mempunyai keputusan yang amat mangejutkan.

KUCHING: Kongres Kebangsaan Dayak (DNC) menggesa Jabatan Peguam Negara untuk menjalankan siasatan mengenai pelepasan dan pembebasan tiga lelaki yang didakwa bersubahat dalam pembunuhan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Setiausaha Miri Bill Kayong pada Jun 21, 2016.

Presidennya Paul Raja berkata pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyoal sama ada penyiasatan dan pendakwaan dijalankan dengan sempurna mengikut piawaian sebenarnya atau sebaliknya.

"Dalam kata-kata seorang peguam jenayah kanan, ia adalah kes di mana penyiasatan dan pendakwaan telah direka untuk kesimpulan yang tidak dapat dielakkan," kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

Paul berkata sebagai kes penting yang telah menarik perhatian seluruh dunia, sistem kehakiman negara kini berada dalam keadaan kucar-kacir.

"Seperti yang telah diketahui umum, dalang telah melarikan diri dari pembunuhan itu dan dikaitkan dengan siri altercations berkaitan dengan pertikaian tanah dan apa yang memeranjatkan adalah amengenai penghakiman mahkamah semalam yang membebaskan suspek utama bersama dua rakan sukar dipercayai, "dia berkata.

Beliau berpendapat bahawa 'penghakiman' sebegini mungkin sentiasa berada di belakang minda rakyat dan kini telah menjadi kenyataan dan keadilan juga tidak boleh dicapai di mahkamah.

"Di mana lagi pemilik tanah asli yang tanahnya telah diambil untuk tujuan kepentingan pihak lain untuk membuat keadilan? Penghakiman sebegini seolah-olah pihak kerajaan mengalakkan aktiviti samseng untuk mengugut penduduk yang mempunyai tanah NCR seperti yang berlaku baru-baru ini di Sungai Arip, Tatau? "soal beliau.

Paul berkata, kes ini menjadi peringatan kepada kerajaan untuk bertindak balas dengan sewajarnya dan membetulkan keadaan kerana keputusan mahkamah membebaskan suspek sewenang-wenangnya dapat mengeruhykan lagi keadaan.

"Kerajaan tidak boleh berdiam diri dalam keadaan seperti ini. Semua masalah tanah yang berkaitan dengan Hak Adat Bumiputera (NCR) perlu diselesaikan. Undang-undang mesti mengiktiraf tanah NCR kerana ia adalah adalah hakmilik persendirian, "kata beliau, sambil menambah bahawa 'pemakai menoa' dan 'pulau galau' sebagai adat harus diakui.


"Malah kelakuan kerajaan dalam mengeluarkan pajakan sementara dan lesen untuk menanam hutan lebih 'pemakai menoa' dan 'pulau galau' adalah perbuatan yang jelas melanggar hak-hak adat orang asal.

"Satu-satunya penyelesaian kepada masalah ini adalah menghentikan amalan pencerobohan dan kembalikan semua tanah-tanah kepada pemilik tanah. Jika ingin pembangunan di masa hadapan harap persetujuan pemaju dengan pemilik tanah NCR mesti mencapai persetujuan, "katanya.

Ketiga-tiga lelaki-Datuk Stephen Lee Chee Kiang, Chin Wui Ching dan Lie Chang Loon-telah dilepaskan dan dibebaskan pada hari Selasa (6 Jun) berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Hakim Ravinthran N Paramaguru bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes 'prima facie'.

"Tidak ada bukti yang mengaitkan ketiga-tiga dengan kes pembunuhan itu. Hanya merujuk kepada Lee dengan kes pembunuhan itu dia telah ditahan di Kuala Lumpur pada Disember tahun lepas, dan lebih awal didakwa terlibat dalam pertikaian.

"Begitu juga, terdapat juga tiada bukti untuk mengaitkan Chin dengan kes pembunuhan itu kecuali mereka dikehendaki memberi spesimen untuk laporan kimia sampel DNA, yang juga tidak menunjukkan sebarang bukti untuk kes itu. Oleh itu mereka telah dilepaskan dan dibebaskan kerana tidak cukup bukti, "katanya kepada sebuah mahkamah dibungkus di Miri.

Allahyarham Bill, yang juga dikenali sebagai Mohd Hasbie Abdullah, ditembak di persimpangan lampu isyarat di Tudan, Miri-Kuala Baram pintasan.

Lee, seorang ahli perniagaan dan didakwa dalang di sebalik pembunuhan itu, telah diserahkan kepada pihak berkuasa Malaysia selepas dia ditangkap oleh Kementerian China Keselamatan Awam di Putiian Fujian Province pada 12 Disember. Beliau telah dihantar pulang di bawah pengiring pasukan petugas khas yang diketuai sendiri oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri Datuk Dev Kumar.

Lie adalah pemilik pub manakala Chin adalah pembantu peribadi kepada Lee- Dipetik dan dialihbahasakan daripada Borneopost.

Justeru, keputusan mahkamah membebaskan ketiga-ketiga suspek utama sangat mengejutkan bukan sahaja keluar mendiang Bill Kayong, tetapi seluruh masyarakat dayak. Keputusan sedemikian seolah-olah pembunuhan yang dilakukan dapat dibeli dengan harta benda dan wang ringgit. 

Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments