Nah Saya Beri Sarawak RM 1 Sahaja Cukai Perlancongan

No Comments
Cukai Pelancongan

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg tidak berpuas hati dengan hanya 10 peratus hasil yang diperolehi daripada Cukai Pelancongan untuk disalurkan ke Sarawak.

Beliau berkata Sarawak tidak akan menyelesaikan pengumuman Putrajaya baru-baru ini bahawa RM1 daripada setiap RM10 yang dikutip bagi Cukai Pelancongan akan diberikan kepada negeri bermula tahun depan kerana ia bertentangan dengan apa yang telah dipersetujui sebelum ini.

"Kami akan berunding dengan KL (Putrajaya). Pada mulanya ia tidak sepatutnya menjadi satu ringgit (untuk setiap RM10 yang dipungut), "katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Persidangan Antarabangsa Pendidikan Khas (ICSE) 2017 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching di sini, semalam.

Abang Johari berkata beliau tidak boleh bersetuju dengan 10 peratus "kerana susunan awalnya berbeza".

Menurutnya, Sarawak dan Sabah sebelum ini mengemukakan memorandum bersama kepada Putrajaya berhubung bagaimana pendapatan yang dikutip dari Cukai Pelancongan hendaknya diagihkan, yang menjelaskan dengan jelas bahawa hasil sepatutnya diagihkan sama rata di antara tiga wilayah - Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah.

Pada hari Ahad, Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah meminta Putrajaya menjelaskan kepada Sarawak dan Sabah mengapa bahagian pendapatan Pelancongan Cukai mereka telah dikurangkan kepada RM1 bagi setiap RM10 yang dikutip.

Anggota Dewan Undangan Negeri Asajaya berkata ia telah dirundingkan bahawa jumlah kutipan hasil dibahagikan sama rata di Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah.

Abdul Karim berkata pengedaran yang sama antara tiga kawasan itu dicadangkan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Persekutuan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dan disokong oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengikut sumber Borneopost Online.

Sekarang admin berharap apa yang dipersetujui sebelum ini dilaksanakan. Kita tidak mahu pihak mereka 'spin'kan isu ini. - DenaiBorneo.com

Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments