Air Dari Empangan Bengoh Selamat Dan Tidak Tercemar

No Comments

KUCHING: Air dari Empangan Bengoh selamat dan tidak tercemar. Menteri Utiliti Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom berkata Lembaga Air Kuching (KWB) telah memantau kualiti air mentah dari empangan itu sejak Februari 2016. 

Air Dari Empangan Bengoh Selamat Dan Tidak Tercemar denai borneo

Beliau menambah bahawa sampel air mentah dari takungan empangan dihantar secara berkala setiap bulan kepada Jabatan Kimia untuk ujian pematuhan. Ujian ini termasuk untuk mikrobiologi, logam berat termasuk plumbum, dan biosida yang merangkumi racun serangga, racun serangga dan weedicides. 

"Untuk air mentah, sampel diambil dari paras bawah, tengah dan atas empangan. Nilai purata memimpin kandungan dalam air mentah pada 2017 di ketiga-tiga peringkat adalah 0.001, 0.001 dan 0.001 mg / l masing-masing. Nilai-nilai ini jauh di bawah tahap maksimum maksimum 0.05 mg / l seperti yang ditetapkan dalam kriteria Kualiti Air Raw Recommended Quality Standard Water Quality Drinking yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia," katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Dia bertindak balas terhadap dakwaan pengerusi Naib Pengerusi PKR Boniface Willy Tumek bahawa air dari Empangan Bengoh boleh tercemar dengan membawa 600 bateri solar yang digunakan oleh dua buah kampung sekarang iaitu Kampung Rejoi dan Kampung Taba Sait untuk menyimpan tenaga solar.

☛ Untuk pelbagai berita jangan lupa LIKE kami di 


Dr Rundi juga menyatakan bahawa KWB juga memantau dengan teliti kualiti air terawat, termasuk kandungan plumbum di Loji Rawatan Air Batu Kitang. Beliau berkata nilai purata bagi plumbum di dalam air yang dirawat pada tahun 2017 adalah kurang daripada 0.001 mg / l yang jauh di bawah nilai maksimum maksimum 0.01 mg / l seperti yang ditetapkan dalam Standard Kualiti Air Minum Kebangsaan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia .

"Berdasarkan keputusan ujian pematuhan, kedua-dua air mentah dan air terawat mematuhi Standard Kebangsaan untuk Kualiti Air Minum. Oleh itu, air yang dirawat dari kilang rawatan air Batu Kitang selamat untuk digunakan," katanya. -Sumber, dialih bahasadari Borneopost Online.

Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments