Blue Moon 2018 Dan Kitaran Berlakunya Blue Moon

No Comments
blue moon 2018 denai borneo

Bulan biru tidak kelihatan warna biru. Greg Hogan di Kathleen, Georgia, mencipta imej komposit di 
atas Blue Moon (hanya nama biru!) Pada 31 Julai 2015. Dia menulis:

Mempunyai keseronokan dengan idea bulan biru ...... Saya menggabungkan imej yang sama dua kali dengan warna biru, dan satu normal. 

Bulan Biru atau lebih dikenali sebagai Blue Moon dan kitaran berlakunya gerhana bulan 2018.

Tahun ini, 2018, kami mempunyai dua bulan (Januari dan Mac) dengan Bulan-bulan Biru. Mereka adalah;

bulan biru 2018 denaiborneo
Bulan-bulan biru dengan takrif bulanan istilah: kedua dua bulan penuh jatuh dalam satu bulan kalendar. Blue Moon pertama datang pada 31 Januari 2018, dan yang kedua pada 31 Mac, 2018. 


Sementara itu, bulan Februari 2018 tidak mempunyai bulan penuh sama sekali.

Tepat pada 31 Januari Blue Moon ialah 13:27 UTC. Walaupun bulan purnama berlaku pada masa yang sama di seluruh dunia, jam berbeza oleh zon waktu. Di zon masa Amerika Utara dan A.S yang
meletakkan masa 31 Januari Blue Moon di:


9:27 a.m. AST
8:27 a.m. EST
7:27 a.m. CST
6:27 a.m. MST
5:27 a.m. PST
4:27 a.m. AKST
3:27 a.m. HST


31 Januari 2018, Blue Moon akan menjadi gerhana. Tetapi pada masa anda membaca siaran ini - bulan purnama segera dan jumlah gerhana bulan mungkin telah berlalu. Untuk lebih lanjut mengenai
gerhana, kembali ke pos langit semalam.

Dari Amerika, bulan yang kita lihat pada petang 31 Januari sebenarnya adalah bulan yang mereda,
walaupun ia mungkin kelihatan penuh dengan mata. Bintang yang terang berhampiran bulan 31 Januari ini adalah Regulus, iaitu bintang Leo, yang satu-magnitud tunggal.

Bulan terus bergerak ke arah timur di hadapan bintang tirai. Ia akan menyapu keluar bintang Regulus bintang paling terang di Leo untuk beberapa malam lagi. Garis hijau menggambarkan pesawat ekliptik iaitu pesawat orbit bumi yang diproyeksikan ke dalam konstelasi zodiak.

Berapa kerap kita mempunyai Blue Moon? 

Jika anda menentukan Bulan Biru sebagai bulan penuh bulan kalendar, jawapannya biasanya sekali setiap beberapa tahun.

Tetapi, seperti yang berlaku pada tahun 2018, berapa kerap kita mempunyai dua Bulan Biru dalam
satu tahun? Untuk jawapannya, anda perlu melihat kepada konsep dari astronomi dan kajian kalendar,
pada apa yang dipanggil kitaran Metonik.

Kitaran Metonik adalah tempoh 19 tahun kalendar (235 bulan bulan), selepas itu bulan-bulan baru dan penuh menyusun semula pada atau berhampiran tarikh yang sama tahun ini.

Oleh itu, 19 tahun dari sekarang, pada 2037, kita akan sekali lagi mempunyai Bulan Biru atau blue
moon yang lain pada bulan Januari dan Mac.

Terdapat 235 bulan penuh (235 bulan bulan) namun hanya 228 bulan kalendar dalam kitaran Meton 19 tahun. Oleh kerana bilangan bulan penuh melebihi bilangan bulan kalendar, ini bermakna sekurang-kurangnya tujuh daripada 228 bulan kalendar ini mesti mempunyai dua bulan penuh (235 - 228 = 7 bulan penuh tambahan).

Walau bagaimanapun, jika bulan Februari dalam tempoh 19 tahun ini tidak mempunyai bulan sepenuhnya seperti yang berlaku pada bulan Februari 2018 (dan Februari 2037) ada kemungkinan bulan purnama tambahan untuk jatuh ke dalam pusingan bulan kalendar yang lain. Itulah sebabnya tahun 2018 (dan 2037) mempunyai dua Bulan Biru, pada bulan Januari dan Mac.

Kitaran blue moon pada tahun akan datang.

Mari kita lihat 8 bulan Blue Moon dalam kitaran Metonic 19 tahun yang akan datang:

1. March 31, 2018
2. October 31, 2020
3. August 31, 2023
4. May 31, 2026
5. December 31, 2028
6. September 30, 2031
7. July 31, 2034
8. January 31, 2037


Lebih-lebih lagi, kitaran Meton 19 tahun memastikan kita bahawa tujuh daripada 19 tahun juga akan
menampilkan Blue Moon bermusim - ketiga dari empat bulan penuh berlaku dalam satu musim. 

Musim ditakrifkan sebagai tempoh masa antara solstice dan equinox atau sebaliknya. Blue Moon yang terakhir oleh definisi bermusim berlaku pada 21 Mei 2016. Bulan-bulan Blue Blue yang bermusim dalam kitaran Metonic 19 tahun:

1. May 18, 2019
2. August 22, 2021
3. August 19, 2024
4. May 20, 2027
5. August 24, 2029
6. August 21, 2032
7. May 22, 2035


Singkatnya, kami mempunyai bulanan Blue Moon setiap kali kami mempunyai 13 bulan penuh dalam satu tahun kalendar, dan Blue Moon bermusim setiap kali kami mempunyai 13 bulan penuh di antara solstis berturut-turut Disember.

Tahun ini, 2018, kita mempunyai dua Bulan Biru kerana terdapat 13 bulan penuh dan ditambah dengan bulan Februari tanpa bulan purnama. Dalam keadaan yang jarang berlaku, mungkin satu tahun dengan hanya 12 bulan penuh untuk mempunyai satu Bulan Biru jika bulan Februari tidak mempunyai bulan penuh sama sekali (contoh: 2067).

Bulan penuh kedua bulan Januari 2018 jatuh hari ini, pada 31 Januari 2018. Dengan pujian yang
popular, bulan purnama kedua yang berlaku dalam satu bulan kalendar dikenali sebagai Bulan Biru.

Terima kasih kepada apa yang dipanggil kitaran Metonic, 19 tahun dari sekarang, pada tahun 2037,
kita akan sekali lagi mempunyai Bulan-bulan Biru pada bulan Januari dan Mac.

Sumber http://earthsky.org

Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments